Freedom

Freedom
Na vječno pitanje: “Što najviše želiš u životu?”, svatko će od nas imati drukčiji odgovor.
Neki od nas žele život bez financijskih dugova, drugi žele uspjeh u poslu i karijeri, treći ljubav iz snova, četvrti djecu, … lista je dugačka i mijenja se kroz život.
Ono što želimo kad smo djeca ili punoljetni, najčešće nema veze sa onim što želimo u drugom dijelu utakmice koju zovemo život.
Moje je želje u zadnja tri desetljeća života najvećim dijelom definirao posao.
Stvarao sam nešto iz ničega.
Krenuo sam s nulom i pokušao ostvariti svoj san.
Kad nesvjesno uđete u zamku stvaranja svog glavnog identiteta kroz poslovni uspjeh, uskraćujete se za sve druge mogućnosti u životu – jer sve mjerite kroz tržišni udio, broj zadovoljnih korisnika, prihode, dobit itd.
Većinu vremena provedete prateći prodaju, naplatu, stanje žiro računa i kalkulirajući da li ćete imati dovoljno za sve troškove koji su pred vama.
Kroz par godina stvorite uvjerenje da morate brinuti o svima i o svemu – i to vas uvjerenje prati godinama.
U privatnom životu se to preslikava na brigu o obitelji i o svojim najbližima, koji vremenom počnu očekivati od vas da ćete imati rješenje za sve njihove probleme.
To vam na početku čak i godi, jer se osjećate potrebnima i stvarate osjećaj zadovoljstva kroz rješavanje tuđih problema.
Ali što više vrijeme prolazi, počnete shvaćati da su to ustvari tuđi problemi, koje treba riješiti upravo osoba koja vam nesvjesno pokušava prebaciti “svoje majmune” – pri tom ne shvaćajući da i vi imate vlastite “majmune” koje pokušavate dovesti u red.
I onda priča krene u smjeru neispunjenih očekivanja i frustracije, jer ste navikli svoju okolinu da ste Superman ili kako ja zovem jednog svog dragog prijatelja “Mr. Fix it”.
Neočekivano, u sred vrtloga privatnih i poslovnih odnosa, počinje se stvarati prilika za ono što u dubini duše svi želimo, a to je da se počnemo osjećati dobro unutra, sami sa sobom – bez obzira što se u tom trenutku dešava ispred nas.
Ta je ultimativna sloboda iskonska želja svakog osvještenog bića.
U tom trenutku počnemo shvaćati da naša misija nije da rješavamo tuđe probleme i ispunjavamo tuđa očekivanja.
Naša je misija da se oslobodimo uvjerenja i identiteta koje smo cijeli život mukotrpno stvarali i da se oslobodimo “sebe”.
Da se oslobodimo onog dijela sebe koji je stvoren kroz pružanje otpora iskustvima koja nam se ne sviđaju i kroz naše pokušaje da zadržimo iskustva koja su nam se svidjela.
Taj “najniži” sloj naše svijesti je nastao kao posljedica našeg najdubljeg instinkta za preživljavanje, jer taj “reptilski” dio mozga stalno procjenjuje da li je ono sto se dešava pred nama opasno za nas ili nije. Da li nam je osoba ispred nas prijatelj ili nije. Da li situacija pred nama dobra za nas ili nije.
Taj umjetno stvoreni “sloj” naše svijesti blokira našu životnu energiju i uskraćuje nam privilegiju da živimo trenutak koji je upravo pred nama, jer stalno procjenjuje da li nam se to sviđa ili ne sviđa.
U mojoj priči upravo je posao bio taj koji me je definirao, ali i doveo do toga da mogu birati što ću postati – žrtva vlastitih preferenci i umjetno stvorenih uvjerenja ili biće koje ima sposobnost samospoznaje i odustajanja od uvjerenja koja ne podržavaju moj život.
Da, biznis je ustvari duhovno iskustvo.
Poduzetnici imaju privilegiju ubrzati put vlastite samospoznaje kroz cijeli niz odnosa koje stvaramo sa kupcima i kolegama iz ureda. Svaki od tih odnosa ima potencijal gurnuti nas u pravom smjeru, ali tako izaberemo.
Sloboda privatnog poduzetnika je skupa, zato što vrijedi.
Jednom kad je okusimo, nema više povratka.
Postoji samo korak naprijed!
Ili kako je legendarni pjesnik Rumi prekrasno rekao: “Jučer sam bio pametan i htio promijeniti svijet. Danas sam mudar i mijenjam sebe.”
I ja bih dodao: “Koristim svaki trenutak svog života da se oslobodim…”
Na svakom od nas je da shvati od čega se želi i treba osloboditi, da u sebi stvori trajno iskustvo sklada i sreće.
Sretno svima koji smo na tom putu.

Blog

Claim your seat

  Business lessons from my trip to Argentina

  Business lessons from my trip to Argentina

  My recent trip to Argentina was everything but ordinary. In just two weeks I had a total of 7 flights - went from the southernmost city in the world (Ushuaia), covering over 4.200 km in distance to the amazing Iguazu waterfalls in the north of the country. The name...

  read more
  Value story – integrity

  Value story – integrity

  Bila je to Veljača 2020. godine. U prekrasnom prostoru “Booze and Blues” bara, okupio sam sebi najdraže ljude i uz “Voodoo Ramble” blues band, proslavio svoj 50-ti rođendan, nakon uspješno održanog prvog izdanja poslovne konferencije za stomatologe. Dva tjedna kasnije...

  read more
  Ironman lessons

  Ironman lessons

  Jumping in the cold dark waters of Lake Zell at Zell am See with 2.600 other athletes, has a way of changing your life perspective. I could be at home watching a movie or having a night out with my friends - but here I am, fighting with my legs and arms to stay on...

  read more