I quit!

I quit

Zadnjih mi se mjesec dana kroz nekoliko neobaveznih i međusobno nepovezanih razgovora, pojavila slična tema kod mojih sugovornika: “Došao sam u zasićenje i razmišljam o promjeni posla.”

Iako nas tema “Ne mogu pronaći i zadržati kvalitetne ljude.” još uvijek najviše zaokuplja, jer osjećamo posljedice ovog poremećaja na tržištu radne snage, kroz nižu i lošiju kvalitetu usluge u gotovo svim djelatnostima, polako nam se iz pozadine prikrada i tema promjene posla.

Ovaj je “sindrom” prije otprilike godinu dana dobio i svoj naziv – “Great resignation” (velika ostavka), kada je u jednom od vodećih financijskih časopisa izašao članak u kojem je između ostalog navedeno da preko 30% zaposlenih Amerikanaca, aktivno traži novi posao. 

Autori članka su kao glavni razlog naveli udaljeni rad od kuće, zbog kojeg je došlo do prekida identifikacije zaposlenika sa tvrtkom. Drugim riječima, ljudi su imali više vremena nego prije da u okruženju svog doma razmisle žele li raditi u ovoj tvrtki i na tom radnom mjestu.

Kod mojih je sugovornika razlog bio drukčiji. Nakon godina rada u velikim tvrtkama ili korporacijama, došlo je do zasićenja korporativnom politikom, očekivanjima uprave ili vlasnika i stalne rutine u kojoj se iz mjeseca u mjesec od njih očekuje da riješe sve nove probleme, koji se pojavljuju kao posljedica ekonomskog okruženja koje se bori s inflacijom i poskupljenjem sirovina ili ekonomskim posljedicama rata u ne tako dalekoj Ukrajini.

U jednom trenutku im onaj glas unutra počinje ponavljati: “Ne mogu ovo više raditi iz dana u dan. Nema više one pokretačke strasti u meni. Sve je postalo rutina. Ne veselim se više odlasku u ured. Pri pomisli na posao, stvara mi se mučnina.”

U takvoj se situaciji promjena posla počinje polako nametati kao stvarna opcija i postepeno se formira mišljenje: “Spreman sam raditi i za manje novaca, samo da se ne moram vraćati iz dana u dan svemu ovome što me čeka na poslu.”

Često sam u tom razgovoru čuo rečenicu koja mi se urezala u podsvijest: “Tebi je lakše. Ti radiš za sebe…” 

Na žalost, to ne može biti dalje od istine.

Ali, vratimo se našim sugovornicima i jednoj od mogućih perspektiva njihove situacije.

Život nam stalno stavlja pred nas iskustva i situacije koje od nas traže da postanemo više od onog što trenutno jesmo.

Isto je i u poslu.

Ono što je ključno u situacijama koje opisuju moji sugovornici iz ove priče, je prepoznati kod sebe uzorke ponašanja i uvjerenja koja su nas dovela i drže nas “taocima”, tu gdje trenutno jesmo.

Drugim riječima, svatko od nas si priča svoju “priču” – ako promjenimo priču, promijeniti ćemo i svoj život.

Stvarni rad na sebi je teška i zahtjevna stvar, a poslovno okruženje nam daje idealnu priliku za to, jer smo izloženi velikom broju različitih odnosa u kompleksnom okruženju.

Kad prepoznamo koji nam se uzorci ponašanja ponavljaju i koja nas uvjerenja drže u ovoj priči, možemo stvoriti stvarnu promjenu u sebi.

Sama promjena posla i radnog mjesta, bez suočavanja za vlastitom “pričom”, neće riješiti naš problem, jer nismo otklonili njegov uzrok.

Na novom radnom mjestu će se naši uzorci ponašanja i uvjerenja nastaviti podržavati i jačati, i kroz neko vrijeme ćemo se naći u još novoj situaciji iz koje će nam biti teže izaći nego ranije.

Ne smijemo propustiti ovakve prilike da se upoznamo i da tu gdje jesmo napravimo promjenu. To je ona skrivena vrijednost situacije gdje nam se čini da je najlakše promijeniti posao.

Ne kažem da moramo ostati na jednom radnom mjestu cijeli život – to je prošlo svršeno vrijeme života naših roditelja

I da se vratim na ono “meni je lakše, jer radim za sebe…” – razlika između privatnog poduzetnika i menadžera u velikoj tvrtki, je dramatično veća spremnost na nesigurnost i rizik vlasnika privatne tvrtke. 

Ili kako bi jedan od mojih uzora, pokretač brenda SMS, legendarni Srđan Mladinić rekao: “Privatni poduzetnik mora u sebi imati dozu ludila da uspije …”

Stoga prije nego što samo promijenite posao, razmislite koji vam se uzorci i uvjerenja ponavljaju i možete li ih promijeniti tu gdje jeste. 

Blog

Claim your seat

  You can do it tomorrow

  You can do it tomorrow

  There is a saying that if you want to be successful, you have to be willing to do things others don’t want to do. Even though one of my companies was quite successful in EU funding and we have participated and completed 7 EU funded projects, writing down proposals was...

  read more
  Heaven on Earth

  Heaven on Earth

  Iako nisam uspio svesti upotrebu pametnog telefona na minimum, kao što sam planirao, uspjeh mog pokušaja digitalnog minimalizma je činjenica da već 10 mjeseci nisam pročitao ni jednu jedinu vijest.  Kako nisam osoba koja u razgovoru sa svojim prijateljima i...

  read more
  Business lessons from my trip to Argentina

  Business lessons from my trip to Argentina

  My recent trip to Argentina was everything but ordinary. In just two weeks I had a total of 7 flights - went from the southernmost city in the world (Ushuaia), covering over 4.200 km in distance to the amazing Iguazu waterfalls in the north of the country. The name...

  read more