Principles of growth – keep your existing customers

Keep your existing customers

Jedan od ključnih pokretača u privatnom poduzetništvu je želja i potreba za rastom. Ne vjerujem da postoji poduzetnik koji ne priželjkuje rast svih indikatora koji ukazuju na to da se njegov biznis razvija u pravom smjeru.

Ali, kao i većina stvari u poslovnom okruženju, pokušaji da pojednostavimo strategiju prožeti su problemima, jer ništa u biznisu nije jednostavno – usprkos uvjeravanjima od strane financijske industrije kako se možemo obogatiti “preko noći”, ako samo sljedimo jednostavna pravila ili proizvode koja nam se nude, poput ulaganje u kripto valute, NFT, plemenite metale, dionice i sl.

Biznis je kompleksna intelektualna igra. Strategije za postizanje financijskog uspjeha, uglavnom su samo ideje koje ovise o specifičnim situacijama, okruženju i okolnostima – nešto što je odlična ideja danas, ne mora biti odlična ideja za 6 mjeseci, jer su se okolnosti u međuvremenu promijenile.

U biznisu ne postoje univerzalne strategije, koje funkcioniraju u svim okolnostima – potrebno je kontinuirano raditi na poboljšanjima, mjeriti njihov učinak i stalno korigirati poduzete akcije, kako bi optimizirali svoje poslovanje.

Vođen potrebom za rastom, u svojoj sam skoro 3 desetljeća dugoj poslovnoj karijeri isprobao stotine strategija i ideja, koje su mi kao poduzetniku pale na pamet – u nekima sam bio uspješan (jer u suprotnom ne bih danas bio tu), a u drugima sam uglavnom podbacio i nanio štetu svom poslovanju.

Shvatio sam da iako nema univerzalne strategije, postoje principi koji su mi pomogli u situacijama kad sam bio uspješan.

U ovoj seriji članaka, podijeliti ću sa vama upravo te principe koji su mi pomogli da rastem.

 

PRINCIP #1 – ZADRŽITE POSTOJEĆE KUPCE

Nedavno sam prešao na novog telekom operatera. Dan prije prelaska, nazvao me moj trenutni operater kojeg napuštam i razočarano mi postavio pitanje – “Zašto odlazite?”

Odgovorio sam mu: “Zato što sam od vas dobio samo dopis o poskupljenju, nakon kojeg me više nije nitko kontaktirao. Vaš konkurent je iskazao interes za poslovnu suradnju i ponudio je opcije s kojima u konačnici mogu smanjiti mjesečni trošak mobitela i telefoniranja.”

Svi znamo da je zadržati postojećeg kupca, manja investicija od pronalaženja i dovođenja novog.

Naša je obaveza da konstantno tražimo načine i mogućnosti kako da nagradimo ljudu koji posluju s nama. Nitko ne želi biti dio statistike – svi želimo biti tretirani kao izuzetak od pravila.

Poduzetnici su poznati po tome da se preko glave “zaljube” u svoj proizvod ili uslugu. Moje je iskustvo da se ne smijemo zaljubiti u svoj proizvod, jer nam proizvod ne uzvraća ljubav i ne plaća nam račune.

Kupac nam plaća račune. Kupac je taj koji ima specifičan problem i potrebe koje netko treba ispuniti. Kupac je taj koji traži tvrtku koja ima rješenje njegovog problema i koja će ispuniti ili premašiti njezina očekivanja.

Za rast je ključno “zaljubiti” se u kupca, a ne u proizvod.

Većina tvrtki ne raste ne zato što ne stvaraju dovoljno novih kupaca, već zato što ne mogu zadržati postojeće kupce.

Jedno od pitanja koje voli postaviti moje mentor Keith Cunningham je: “Koliko bi danas bilo veliko vaše poslovanje, da još uvijek poslujete sa svakim kupcem koji vas je isprobao?”

Ako smo fokusirani samo na dovođenje novih kupaca, propuštamo priliku da ispunimo i premašimo očekivanja i potrebe postojećih kupaca.

To je jedan od razloga zašto se u našoj tvrtki stalno pitamo: “Zašto naši kupci kupuju od nas?”

Kao i drugo pitanje: “Zašto ostali kupci ne kupuju od nas?”

Nedavno smo pokrenuli još jednu (do sada najveću) akciju u kojoj nagrađujemo postojeće korisnike našeg programa za vođenje ordinacije – baš zato što želimo da znaju koliko su važni za nas i da su u našem fokusu.

Stoga provjerite gdje je fokus u vašem poslovanju i kako možete svakog kupca pretvoriti u zadovoljnog “ambasadora” svoje tvrtke.

 

Blog

Claim your seat

  You can do it tomorrow

  You can do it tomorrow

  There is a saying that if you want to be successful, you have to be willing to do things others don’t want to do. Even though one of my companies was quite successful in EU funding and we have participated and completed 7 EU funded projects, writing down proposals was...

  read more
  Heaven on Earth

  Heaven on Earth

  Iako nisam uspio svesti upotrebu pametnog telefona na minimum, kao što sam planirao, uspjeh mog pokušaja digitalnog minimalizma je činjenica da već 10 mjeseci nisam pročitao ni jednu jedinu vijest.  Kako nisam osoba koja u razgovoru sa svojim prijateljima i...

  read more
  Business lessons from my trip to Argentina

  Business lessons from my trip to Argentina

  My recent trip to Argentina was everything but ordinary. In just two weeks I had a total of 7 flights - went from the southernmost city in the world (Ushuaia), covering over 4.200 km in distance to the amazing Iguazu waterfalls in the north of the country. The name...

  read more