Slojevi

Slojevi

Oni koje me prate duže vrijeme na društvenim mrežama znaju da u slobodno vrijeme volim raditi stvari od drva, u svojoj improviziranoj radionici.

Rijetko kupujem drvo – uvijek nastojim iskoristiti drvo koje je netko bacio kao neupotrebljivo i od njega napraviti nešto novo i lijepo.

Ipak, najviše volim koristiti drvene palete.

Palete se uglavnom rade od najlošijeg drveta – najčešće od bukve

Iako, naoko neugledne i nekvalitetne, palete su jedna od onih ključnih, nevidljivih stvari bez koje svijet doslovno ne bi funkcionirao.

Sva roba na svijetu transportira se upravo na paletama.

Kad uzmemo paletu u ruke, vjerojatno držimo komad drveta koji je više puta obišao kuglu zemaljsku – to me uvijek iznova fascinira za tako malu i nebitnu stvar.

U zadnjem projektu koji sam radio s paletama, htio sam pokazati kako možemo običnom komadu drveta udahnuti novi život, kroz postupak umjetnog “starenja” drveta.

Postupak podrazumijeva da na drvo nanesemo više različitih slojeva boje u dovoljnim razmacima da se svaki prethodni sloj osuši.

Kad smo to napravili, pomoću brusnog papira prodiremo u dubinu svakog sloja i tako počinjemo izvlačiti različite boje na površinu.

Rezultat cijelog procesa je šarenilo boja i raznolikost koju stvaramo brušenjem svake pojedine daske, koja postaje malo umjetničko djelo.

Svojom sposobnošću stvaranja iz obične bukove daske napravili smo nešto jedinstveno i lijepo – iz ničeg smo stvorili nešto. 

Sigurno se već pitate, kakve to veze ima sa biznisom?

Bez obzira kako nam se loša činila situacija u kojoj se trenutno nalazimo, ako radimo na sebi kroz edukaciju i stjecanje novih znanja i vještina, kontinuirano nanosimo nove “slojeve” na ono što jesmo.

Pod pritiskom situacija koje nam se dešavaju, pojedini će slojevi izlaziti na površinu i nećemo više biti “neugledna” daska koja nema boje – moći ćemo dati više sebe u svaku od tih situacija i vjerojatno napraviti bolje i više nego što smo to ranije mogli.

U nekom ćemo trenutku moći inspirirati ne samo sebe da postanemo više nego što smo bili, nego i druge oko sebe. Tako počinjemo stvarati novu realnost koja prije nije postojala.

Sposobnost transformacije “ničega u nešto”, ključna je životna vještina bez koje ne možemo naprijed.

Stoga, nemojte ostati neugledna daska. Počnite nanositi slojeve boje na sebe i pustite životu da kroz iskustva koja ćete stjecati, stvori jedinstvene i neponovljive kombinacije boja – boja koje samo vi imate i nitko drugi ih ne može kopirati ni ponoviti.

Krenite sa novim slojevima “boje” na našoj konferenciji “D Business Mastery” (11.-12.11.2022., Kaptol Boutique Cinema, Zagreb).

Osigurajte svoje mjesto u dvorani po povlaštenoj cijeni i uz poklon našeg sponzora Tokuyama, na: www.dbusinessmastery.com

 

 

 

Blog

Claim your seat

  Business lessons from my trip to Argentina

  Business lessons from my trip to Argentina

  My recent trip to Argentina was everything but ordinary. In just two weeks I had a total of 7 flights - went from the southernmost city in the world (Ushuaia), covering over 4.200 km in distance to the amazing Iguazu waterfalls in the north of the country. The name...

  read more
  Freedom

  Freedom

  Na vječno pitanje: “Što najviše želiš u životu?”, svatko će od nas imati drukčiji odgovor. Neki od nas žele život bez financijskih dugova, drugi žele uspjeh u poslu i karijeri, treći ljubav iz snova, četvrti djecu, … lista je dugačka i mijenja se kroz život. Ono što...

  read more
  Value story – integrity

  Value story – integrity

  Bila je to Veljača 2020. godine. U prekrasnom prostoru “Booze and Blues” bara, okupio sam sebi najdraže ljude i uz “Voodoo Ramble” blues band, proslavio svoj 50-ti rođendan, nakon uspješno održanog prvog izdanja poslovne konferencije za stomatologe. Dva tjedna kasnije...

  read more