Value story – integrity

Value story - Integrity

Bila je to Veljača 2020. godine.

U prekrasnom prostoru “Booze and Blues” bara, okupio sam sebi najdraže ljude i uz “Voodoo Ramble” blues band, proslavio svoj 50-ti rođendan, nakon uspješno održanog prvog izdanja poslovne konferencije za stomatologe.

Dva tjedna kasnije cijeli je svijet ušao u “lockdown”. 

Život kao je na trenutak stao i sve nas je ispunila neizvjesnost sutrašnjeg dana, jer nismo znali koliko će to trajati i koliko ćemo cijenu morati platiti kao društvo i pojedinci sa svojim sudbinama.

Moji su klijenti zdravstveni djelatnici – stomatolozi, koji su morali u prvom trenutku zatvoriti svoje ordinacije, a onda ih pod najstrožim epidemiološkim mjerama pokušati otvoriti dva mjeseca kasnije.

Jednokratne maske, rukavice i zaštitna odijela su preko noći postala najtraženija roba na tržištu, a cijene su se u kratkom roku narasle i do 10 puta više u odnosu na cijene prije pandemije. Počeo je “lov u mutnom” u kojem su pojedinci preko noći počeli zarađivati astronomske svote novaca.

I mi smo u ponudi imali sve navedene artikle, ali smo prije bilo kakve prodaje i vrtoglavog podizanja cijena, sjeli i razmislili što i kako dalje.

Jedna od naših temeljnih vrijednosti u poslovanju je integritet. Integritet je nešto što se gradi godinama, a možete da izgubiti u sekundi, kao i povjerenje. 

Integritet i povjerenje su dvije najskuplje valute koje koristimo u svakoj poslovnoj transakciji, od trenutka kad je osnovana prva naša tvrtka – davne 1992. Godine.

Znali smo da ne želimo slijediti primjere drugih i početi zarađivati na svojim klijentima bez integriteta.

Odlučili smo napraviti poklon pakete koje smo nazvali “Kutije za prvu pomoć” i počeli smo ih svaki tjedan slati svojim klijentima. Svaki je paket zadržavao jednokratne maske, rukavice, zaštitna odijela i pregače, kao i čokoladu i jednu kapsulu Nesspresso kave.

Kutije su za sve klijente bile besplatne i roku mjesec dana smo počistili svoje skladište.

Onda smo nabavili svježe zalihe tih istih proizvoda, ali sada već po bitno višim cijenama – i nastavili besplatno dijeliti svojim klijentima.

Potrošili smo priličnu količinu novaca, ali naše je uvjerenje da radimo jedinu ispravnu stvar vođeni integritetom, jačalo iz dana u dan.

Nismo tražili ništa zauzvrat. To je bio naš mali doprinos normalizaciji života u ludilu koje nas je tada okruživalo.

Vrijednosti vaše tvrtke su temeljni resurs uz ljude koje zapošljavati. Treba ih preispitivati iz dana u dan, ali ono što je puno bitnije – treba ih živjeti iz dana u dan.

Vrijednosti definiraju standarde ispod kojih ne idemo, a standardi definiraju kvalitetu našeg života.

Podijelite priče iz svog života koje opisuju vaše vrijednosti, i prepričavajte ih što više i češće možete. One vrijede više od bilo kojeg proizvoda koji trenutno imate u skladištu.

Jer na kraju dana kupci će poslovati sa vama zato što ste stekli njihovo povjerenje. I napravili ste to s punim integritetom.

 

Blog

Claim your seat

  Business lessons from my trip to Argentina

  Business lessons from my trip to Argentina

  My recent trip to Argentina was everything but ordinary. In just two weeks I had a total of 7 flights - went from the southernmost city in the world (Ushuaia), covering over 4.200 km in distance to the amazing Iguazu waterfalls in the north of the country. The name...

  read more
  Freedom

  Freedom

  Na vječno pitanje: “Što najviše želiš u životu?”, svatko će od nas imati drukčiji odgovor. Neki od nas žele život bez financijskih dugova, drugi žele uspjeh u poslu i karijeri, treći ljubav iz snova, četvrti djecu, … lista je dugačka i mijenja se kroz život. Ono što...

  read more
  Ironman lessons

  Ironman lessons

  Jumping in the cold dark waters of Lake Zell at Zell am See with 2.600 other athletes, has a way of changing your life perspective. I could be at home watching a movie or having a night out with my friends - but here I am, fighting with my legs and arms to stay on...

  read more