Value story – integrity

Value story - Integrity

Bila je to Veljača 2020. godine.

U prekrasnom prostoru “Booze and Blues” bara, okupio sam sebi najdraže ljude i uz “Voodoo Ramble” blues band, proslavio svoj 50-ti rođendan, nakon uspješno održanog prvog izdanja poslovne konferencije za stomatologe.

Dva tjedna kasnije cijeli je svijet ušao u “lockdown”. 

Život kao je na trenutak stao i sve nas je ispunila neizvjesnost sutrašnjeg dana, jer nismo znali koliko će to trajati i koliko ćemo cijenu morati platiti kao društvo i pojedinci sa svojim sudbinama.

Moji su klijenti zdravstveni djelatnici – stomatolozi, koji su morali u prvom trenutku zatvoriti svoje ordinacije, a onda ih pod najstrožim epidemiološkim mjerama pokušati otvoriti dva mjeseca kasnije.

Jednokratne maske, rukavice i zaštitna odijela su preko noći postala najtraženija roba na tržištu, a cijene su se u kratkom roku narasle i do 10 puta više u odnosu na cijene prije pandemije. Počeo je “lov u mutnom” u kojem su pojedinci preko noći počeli zarađivati astronomske svote novaca.

I mi smo u ponudi imali sve navedene artikle, ali smo prije bilo kakve prodaje i vrtoglavog podizanja cijena, sjeli i razmislili što i kako dalje.

Jedna od naših temeljnih vrijednosti u poslovanju je integritet. Integritet je nešto što se gradi godinama, a možete da izgubiti u sekundi, kao i povjerenje. 

Integritet i povjerenje su dvije najskuplje valute koje koristimo u svakoj poslovnoj transakciji, od trenutka kad je osnovana prva naša tvrtka – davne 1992. Godine.

Znali smo da ne želimo slijediti primjere drugih i početi zarađivati na svojim klijentima bez integriteta.

Odlučili smo napraviti poklon pakete koje smo nazvali “Kutije za prvu pomoć” i počeli smo ih svaki tjedan slati svojim klijentima. Svaki je paket zadržavao jednokratne maske, rukavice, zaštitna odijela i pregače, kao i čokoladu i jednu kapsulu Nesspresso kave.

Kutije su za sve klijente bile besplatne i roku mjesec dana smo počistili svoje skladište.

Onda smo nabavili svježe zalihe tih istih proizvoda, ali sada već po bitno višim cijenama – i nastavili besplatno dijeliti svojim klijentima.

Potrošili smo priličnu količinu novaca, ali naše je uvjerenje da radimo jedinu ispravnu stvar vođeni integritetom, jačalo iz dana u dan.

Nismo tražili ništa zauzvrat. To je bio naš mali doprinos normalizaciji života u ludilu koje nas je tada okruživalo.

Vrijednosti vaše tvrtke su temeljni resurs uz ljude koje zapošljavati. Treba ih preispitivati iz dana u dan, ali ono što je puno bitnije – treba ih živjeti iz dana u dan.

Vrijednosti definiraju standarde ispod kojih ne idemo, a standardi definiraju kvalitetu našeg života.

Podijelite priče iz svog života koje opisuju vaše vrijednosti, i prepričavajte ih što više i češće možete. One vrijede više od bilo kojeg proizvoda koji trenutno imate u skladištu.

Jer na kraju dana kupci će poslovati sa vama zato što ste stekli njihovo povjerenje. I napravili ste to s punim integritetom.

 

Blog

Claim your seat

  You can do it tomorrow

  You can do it tomorrow

  There is a saying that if you want to be successful, you have to be willing to do things others don’t want to do. Even though one of my companies was quite successful in EU funding and we have participated and completed 7 EU funded projects, writing down proposals was...

  read more
  Heaven on Earth

  Heaven on Earth

  Iako nisam uspio svesti upotrebu pametnog telefona na minimum, kao što sam planirao, uspjeh mog pokušaja digitalnog minimalizma je činjenica da već 10 mjeseci nisam pročitao ni jednu jedinu vijest.  Kako nisam osoba koja u razgovoru sa svojim prijateljima i...

  read more
  Business lessons from my trip to Argentina

  Business lessons from my trip to Argentina

  My recent trip to Argentina was everything but ordinary. In just two weeks I had a total of 7 flights - went from the southernmost city in the world (Ushuaia), covering over 4.200 km in distance to the amazing Iguazu waterfalls in the north of the country. The name...

  read more